top of page
Search
  • Writer's pictureINS RONDA | ESCAPE ROOM

FUGINT DELS ROLS

Updated: May 13, 2019


Tenint en compte la temàtica que se'ns va proposar per a la realització d'una eescape room per a l'alumnat de primària de l’escola Joc de la Bola; Fugint dels Rols consta de tot un recorregut de dinàmiques basades en la resolució d'imprevists i endevinalles en grup, amb els quals pretenem posar en qüestió, reflexionar i reivindicar la problemàtica dels rols basats en la separació de gèneres. Amb la construcció final d'un mural, que s'anirà completant (amb paraules d’aspecte neutral) a mesura que l'alumnat vagi superant les proves proposades i organitzades seqüenciadament, el nostre objectiu principal és treballar la visibilització que els rols socials de gènere són simplement un constructe creat pel sistema modern, que el progrés és la diversitat i la igualtat tant laboral com a social, i que podem treballar-ho tant individual com grupalmente.



MERIDATGE D'EMOCIONS


El dia 8 d’abril a les 15:00 de la tarda, el nostre grup va realitzar una activitat a l’Escola Joc de la Bola, que tenia com a destinataris els grups de 6è A i B, tractava de la participació en un Escape Room i que tenia com a temàtica principal els rols de gènere i la igualtat. D’aquesta manera doncs, es va treballar la temàtica mitjançant la recerca d’unes paraules amagades a l’aula, que es podien relacionar a ambdós gèneres. Per preparar la dinàmica final de cloenda que s’explica més endavant, vam deixar un mural a l’aula permanent que permetria fer la relació de les paraules als gèneres que ells creguessin apropiat per aquestes en el moment que es trobessin. Això, seria realitzat per mitjà d’un consens entre tots i totes les participants, fomentant d’aquesta forma el debat i la comunicació respectuosament i ordenada entre els companys.


Totes les proves, que consistien en trobar objectes i/o paraules amagades, es van fer pensant en la dinàmica final, la qual era un acte de cloenda o reunió on oferíem un espai per poder explicar els seus punts de vista i convidar a la reflexió de la temàtica de la discriminació per gènere. Fugint dels rols ha estat especialment organitzada de forma que les proves no depenien de cap seqüència ni correlació. Això, considerem que donava un aire de llibertat als participants que feia l’activitat molt més dinàmica que si estigués més dirigida.


Des del nostre punt de vista l’activitat ha estat un èxit: hem preparat la dinàmica general de forma adient al temps i els recursos dels que disposàvem; els dos grups van manifestar obertament les seves opinions i experiències sense cap embut; tots els agents implicats van ser molt positius per a dur a terme l’Escape Room i se’ns va mostrar molt d’agraïment una vegada finalitzada la dinàmica, tant per part de les professores tutores dels grups com dels mateixos alumnes de 6è.


Un altre cop, des del nostre grup, agraïm aquesta oportunitat d’agrupar una dinàmica essencialment lúdica amb una feina de sensibilització sobre la discriminació de gèneres i la igualtat, ja que com a estudiants del CFGS d’Integració Social hem practicat les nostres habilitats en quant a la dinamització de grups. I finalment agrair també a l’Escola Joc de la Bola per deixar-nos oferir l’activitat i cedir-nos l’espai al seu centre per a portar-la a terme!


Des d’aquí,

Marc Gonzalez, Brenda Girardot, Núria Blanco, Yanira Ortega i Cristi Gioada.






14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page