top of page
Search
  • Writer's pictureSouad Boutahar

ESCAPE ROOM A L'ASSOCIACIÓ FAMILIARS ALZHEIMER LLEIDA

Updated: Apr 13, 2019

Activitats “Escaperoom” per al Centre d’atenció a persones amb Alzheimer.


La nostra idea principal és combinar l’alegria de les cançons i refranys amb la igualtat en la vestimenta i tasques en la llar. El nostre objectiu és fer passar una bona estona als usuaris i fer una reflexió sobre el paper de l’home i de la dona en la societat actual. Som conscients que els nostres usuaris poden estar més atents o menys depenent el dia i del moment. Degut a aixó, portarem activitats “extra” preparades per si les necessitem. Entre tots els usuaris que tinguem disponibles, farem 3 grups, per cada activitat que el grup realitzi serà premiat amb una part del àpat final, és a dir, si el grup 1 finalitza l’activitat 1, la recompensa serà, per exemple, el café del berenar. Cada activitat (4) tindrà una recompensa diferent de manera que, al finalitzar les activitats, tots els grups hauran “desbloquejat” el berenar complet. Volem començar l’activitat amb alegria, intentant endevinar cançons. Seguidament parlar sobre les diferents tasques de casa i decidir si son feines de dona, home o les poden fer tots dos.


A continuació fer parelles sobre diferents refranys i endevinalles famoses  i tot seguit parlar sobre la vestimenta de l’home i la dona diferenciant la roba que només és de dona, i la roba que només és de home. I finalment, comentar diferentes frases masclistes o feministes i que cadascú digui la seva opinió. (en aquest cas, si els usuaris no volen parlar, utilitzarem diferents recursos per passar una bona estona). Esperem que les nostres activitats funcionin bé i poder disfrutar juntament amb els usuaris de la entitat.



MERIDATGE D'EMOCIONS


El nostre grup, format per Àngels Félis, Laura Oromí i Xavier Bometón, vam realitzar les activitats a l’Associació de Familiars Alzheimer de Lleida. Allà vam treballar amb un grup de 16 persones, dos homes i catorze dones, amb edats situades entre els 65 i els 90 anys.


En un primer moment, teniem pensat fer tres grups més petits per a treballar amb més facilitat i aprofundir més en els conceptes, però finalment, a causa del poc espai que teniem, vam decidir fer tota una activitat conjunta. Dins del grup,  hi havien diferents rols, però van destacar més el rol de líder i el rol passiu, hi havia un grupet minoritari que eren les responsables de participar més activament en la dinàmica i per altra banda, hi havia un altre grupet que no participava casi gens, nosaltres com a dinamitzadores vam intentar que en tot moment totes participessin i s’ho passin bé.

Destacariem un concepte bastant interessant, nosaltres com a “directores d’orquestra” ens pensàvem que les nostres usuàries tindrien un nivell cognitiu més baix (ens basàvem amb les indicacions que ens donaven) però al arribar allà, ens vam donar compte que aquestes persones podien donar molt més de si, arran d’això, vam crear diferents debats en torn a les tasques de la llar i a la vestimenta que cada home o dona feien o portaven anterioment, i després si actualment, la igualtat era més visible.


Com a grup, considerem que ens faltava més organització, en algunes ocasions no ens vam posar d'acord entre nosaltres i això es veia reflectit en el transcurs de la dinàmica, de cara a la pròxima activitat, pensem que hauriem de dedicar una bona estona a organitzar-ho tot i pactar unes pautes per a no contradir-nos entre nosaltres. Alhora de realitzar una valoració general de la dinàmica podem dir que gràcies al grup que majoritàriament era dones, la reflexió va ser fàcil sobre els rols de gènere, potser si ens haguéssim trobat amb un grup més igualtat a nivell de sexes haguéssim tingut més problemes per a dinamitzar l’activitat.


Aquesta activitat si la tinguéssim que tornar a repetir hauríem de  conèixer molt millor el perfil d’usuaris a la qual va dirigit, però pensem que la dinàmica ha sigut molt enriquidora per a aprendre i créixer com a persones i professionals.



5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page